Project Description

Lymfeoedeem, effectief te behandelen door de oedeemfysiotherapeut in Waddinxveen!

Wat is oedeem? Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolgen van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert o.a. afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan.

De behandeling van de oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

• manuele lymfedrainage: Deze massagetechniek is gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane  lymfevaten en -knopen

• oefentherapie: Oefeningen ter verbetering van de functie van uw aangedane ledemaat

• ademtherapie: Specifieke ademhalingsoefeningen verbeteren de afvoer van lymfevocht

• voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, preventie, het opbouwen van uw dagelijkse bezigheden e.d.

• lymfetaping: Er wordt een specifieke kinesio-tapetechniek gebruikt die een liftende  werking heeft van de huid waardoor afvoer van lymfevocht wordt bevorderd

• compressietherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren kan er gebandageerd worden. Als het vochtoverschot weg is kan er een kous aangemeten  worden.

Wilt u een afspraak maken, met of zonder verwijzing?

Geen probleem, wij helpen u graag verder. Neem hier contact op met een van onze fysiotherapeuten

TEAM
CONTACT